Griseriet » Hvor lækkerierne mødes

CHILI “COWBOY” STYLE.

Jeg er i western mode i øjeblikket, den står på klassiske western film m. John Wayne, James Coburn, Jake Palance m.fl. Så hvad er mere naturligt end en ordenlig omgang chili. Når jeg tænker chili, tænker jeg på en flok cowboys (gerne røvere eller banditter) der har redet en hel dag og nu sidder rundt om bålet, drikker whisky og spiser baked beans.

Min yndlingschili er en ret der indeholder alle de klassiske cowboy “smagsindtryk” – røg, kaffe, whisky, bønner, majs, prærie, hest, læder og så masser af chili. En chili skal ikke være dræber stærk, men have en insisterende brændende fornemmelse som bliver hængende. Min chili har mange forskellige smagsgivere som alle supplerer hinanden og er med til at gøre chilien til en kraftig og fyldig ret. Og som med de fleste gryderetter er den altid bedre dagen efter!

Lad os komme igang, John Wayne står og venter……..

Vi starter med et fantastisk stykke kalvebacon.


Ser det ikke bare godt ud? Kalve bacon er ret magert og har en intens smag hvilket passer rigtigt godt til chilien.

Vi skal bruge store grove stykker bacon.


Disse steges i en stor gryde.

Så er de færdige.

Så skal vi bruge en flot oksetykkam – Det er en nakkefilet, så den kan tåle mange timer i gryden uden at tørre ud.

Kødet skæres ud i passende stykker.

Kødet drysses med mel og skal nu brunes i den store gryde. Da kødet afgiver væde er det vigtigt ikke at have for meget kød i gryden af gangen, da det ellers bliver kogt og ikke stegt. Stegeskorpen på kødet er med til at give smag, så jo mere jo bedre.

Når kødet er stegt skal det op af gryden igen.

For at få noget af snasket der sidder fast i bunden af gryden med og for at få mere smag i retten, kommer jeg 4 groft skåret gulerødder op i gryden og svitser dem kort.

Derefter dækker jeg gulerødderne med kogende vand. Det skal nu koge og væden reduceres en smule.

Så er gulerødderne kogt og væden reduceret en smule.

Væsken skal nu gemmes og gulerødderne kasseres.

Så starter vi op på gryderetten og vi starter med at komme bacon op i gryden igen, sammen med de friske chilier (vises senere)

4-5 hvidløg knuses med en kniv og kommes op i gryden. De skal knuses med en kniv, da en hvidløgspresser giver hvidløgene en mere harsk smag.

Så kommer vi kødet op i gryden igen.

Tilsætter en flaske rødvin og lader det reducere til vinen er næste væk.

Når vinen er reduceret tilsætter vi ca. 4 dåser hakkede tomater.


Så skal vi bruge 4 soltørrede tomater.

Som hakkes groft og kommes op i gryden.

Så skal vi bruge en øl.

Voila – skummende tomat sauce.

“Men skal vi slet ikke have chili i gryden?” hører jeg jer spørge. Og jo det skal vi da og det kommer nu.
Vi starter kl.12.00 og går med uret:
– Oregano
– Spidskommen
– Chipotle chili/smoked serano flager
– Chipotle pulver
– Friske Czechoslovakian Black, Aji amarillo, apache fra haven.
– Smoked paprika
– Stjerneanis
– Paprika
– Rå cacao fra cuba
Alt sammen ingredienser man lige har ved hånden ude på prærien. Altså gourmet prærien hvor jeg rider rundt på min hest.

Alle disse lækkerier kommes op i gryden.

Så skal vi bruge en kop kaffe – Jeps totalt western agtigt.

Til sidst skal vi bruge røde bønner. Der er debat om hvorvidt bønner hører hjemme i en chili eller ej og det gør de altså i min og John Wayne spiser den aldrig uden bønner!

Så skal den bringes i kog og så på med låget og ind i ovnen ved 200grader i 3-5 timer. Jeg foretrækker at bruge oven da jeg synes at ovn processen giver en mere “bål/bagt/cowboy” smag fremfor at koge den. Den sidste time inden chilien er færdig tager jeg låget af så saucen kan reducere en smule.

I mens chilien står i ovnen kan vi starte op på tilbehøret og hvad er mere cowboy agtigt en majs brød. Vi starter med en majskolbe, sådan en helt naturlig en uden hverken salt eller sukker.

Så skærer vi kernerne af.

Så skal kernerne op i en blender.

Når de er blendet godt og grundigt skal de sigtes så vi slipper for skallerne.

Sådan.

Så skal vi bruge noget gær.

225gr vand.

75gr pureret majs.

1 tsk salt.

40gr rapsolie, gerne en god kraftig en.

100gr grahamsmel.

300gr hvedemel.

Dette røres rundt til en grød.

Så smører vi en bageform med rapsolie.

Hælder dejen op i formen og lader den hæve i 2-3 timer.

Så har dejen stået i nogle timer og har fået lidt oliven olie ovenpå og skal nu i ovnen ved 200grader i ca. 20 min. Den skal blot tages ud når den er godt brun ovenpå.

Så er der majsbrød.

Vores chili skal også have lidt friskt tilbehør, så vi skal sylte en peberfrugt.

Den skal hakkes fint.

Så hælder vi æblecidereddike, salt, peber og sukker op i en skål.

Og så skal peberfrugten ellers bare stå der i nogle timer.

Vi skal også have lækre stegte syltede perleløg. Så der starter vi med lidt olie på en pande.

Kom en passende mængde perleløg på panden og lad dem karamelisere ved lav varme.

Så er de færdige.

Så er gryden taget ud af ovnen og der dufter fantastisk.

Jeg kan se at der netop er 4 farligt udseende ryttere der lige har parkeret deres heste ude i haven, så jeg må hellere komme igang med serveringen.

Her starter vi med en passende skefuld chili pyntet med lidt stegte perleløg og syltede peberfrugter.

Stof serviet og sølvbestik som det hører sig til på gourmet prærien 😉

Og her slutter vi så af med lidt cremefraiche og majsbrød serveret præcis som John W. ønsker det.

Det naturlige valg til en chili er selvfølgelig whisky eller som vi moderne cowboys plejer at gøre det – øl!
Corona og andre friske øl er rigtigt gode valg, men hvis vi skal vende blikket mod vores egen prærie er Ørbæks ØPA er rigtigt godt valg, da den ikke er få alkohol tung og har en frisk humlet smag.

Men øl og whisky er ikke det eneste der kan bruges. Selvom langt de fleste smagsløg er lammet under et chili angreb kan det godt være en fornøjelse at drikke vin til en chili og faktisk også en god vin. Denne Chateau Ministre Cuvee Reserve (Shiraz/Grenache) fra Garance vinhandel er et helt fantastisk glas vin på egne ben og holder stand til chilien.

John W. nikker og se tilfreds ud…..

Martin Ø. Villumsen - Faldt lige over din blog.. Og det ser sgu da godt ud!

Den chili ser endda rigtig god ud.. God idé med majsbrødet. Det skal jeg helt sikkert prøve på et tidspunkt. Men mums, det ser lækkert ud.. Må hellere snart finde de store gryder frem og lave en ordentlig portion chili selv

Jan - Tak skal du have.
Ja frem med gryderne, jeg er sikker på at det bliver godt med dine egne chilier!

Tina / spiselig.dk - Jeg ville med glæde være cowboy på din prærie – hold nu op hvor ser det lækkert og velsmagende ud!

Jan - Du er altid velkommen 😉

myFudo - Your cowboy chilli looks delicious. This is a must try for me. Love the photos.

Jan - Thank you very much!

Thomas Bach - Dette måltid ser jo yderst lækkert ud, og er helt sikkert en ret som skal afprøves.
Du har nogle lækre billeder til dine opskrifter ! Kudos for dét! :o)

NB: Har nu aldrig hørt om en skuespiller som hedder Jake Palance, men har ofte set film med en Jack Palance ! ;o))

God Jul !

Jan - Tak 😉

Jake Palance er hans bror og han nåede aldrig samme berømmelse som sin bror 😉

Jan - Jake Palance er hans bror og han nåede aldrig samme berømmelse som sin bror 😉

Og tak 😉

Nadia - Så fik jeg endelig taget mig sammen til at lave din chili ret og aldrig har jeg smagt noget så spændende:) det er den mest fantastiske chili gryde jeg længe har smagt!! Kan virkelig anbefales:)

Jan - Tak 😉

Jeg er glad for at du kunne lide den.

Stefan - Tak for en flot og gennemført hjemmeside! Lavede denne her ret sidste weekend, med stor succes. Glæder mig allerede til næste projekt 🙂 Go’ dag..

Jan - Selv tak 😉

Det glæder mig at du kunne lide retten!

Henrik - Hej Jan
Super god hjemmeside, der ikke ses andre steder med dine trin for trin billeder..
I aften står den på chili gryde efter den i går stod på dine forårsruller, som blev en stor succes:-).
Har dog lige en enkelt ting du kunne overveje. Kunne det være en ide øverst eller nederst at give et samlet overblik over opskriftens ingredienser og mål, således denne kan haves med på indkøbsturen eller endnu mere relevant i forhold til når der laves andre portioner end i din opskrift, således man selv kan gange op eller ned?
Bare lige et lille input og vil spændt følge med på dine nye opskrifter fremover:-).
Mvh. Henrik

Jan - Tak 😉
Og det glæder mig at i kunne lide forårsrullerne.

Tak for tippet, det vil jeg tage til efterretning 😉

god fornøjelse med chillien!

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*