Griseriet » Hvor lækkerierne mødes

COPENHAGEN COOKING FOR BØRN, GRØNTSAGERNE OG LAMMET.

Vi var taget ud til udendørs madskole for børn ved Grantoftegaard i Ballerup.
Arrangementet er en del af Copenhagen Cooking og formålet er at få ungerne ud af byen, få fingrene ned i muldet, hive nogle grøntsager op af jorden, spise dem og ikke mindst blive begejstret over hvor godt friske og gode råvarer rent faktisk smager. Der blev plukket og snittet grøntsager, lavet ost af kærnemælk og stegt makreller over bål.

Jeg skal lige starte med at sige at jeg ikke har spurgt om tilladelse til at bringe “udendørs” billederne af deltagerne, så hvis du ser dig/jer selv og ønsker billederne fjernet, så send endelig en mail og de bliver fjernet med det samme!

Vi startede med en tur rundt i grøntsagsbedene hvor vi fik fyldt trillebøren med friske lækre grøntsager. Der var alt fra gulerøder, rødbeder, glaskål, fenikkel, persille, brocolli etc.



Så blev der fortalt om hvordan vi kunne lave ost af kærnemælk over bål.

Derefter røg vi direkte over i makrellerne, hvor børnene fik set hvordan en fisk renses.



Nu er makrellen renset og den skal gøres klar til bålet. Lidt olie, salt, peber og staniol og så er den klar til bålet.

Efter demonstrationen var det børnenes tur.

Så skulle grøntsagerne gøres klar.


Her ligger makrellerne og hygger sig. I gryden er kærnemælken ved at blive varmet op, så den skiller og bliver til ost.

Så er grøntsagerne snittet og blandet i en stor beholder og klar til servering.

Makrellerne er nu færdige på bålet.

Og så skal de pilles.


Dagens ret – frisk salat med bålgrillet makrel og friskost m. persille på ølandshvedebrød.



Efter frokosten var indtaget kunne børnene få de overskydende grøntsager med hjem, så posen blev fyldt med rødbeder, gulerøder, brocolli, fenikkel og persille.

Det var en dejlig formiddag og børnene hyggede sig med at lave maden.

Så er vi hjemme igen og vi skal igang med aftensmaden. Jeg havde købt et flot stykke lam inden turen til ballerup, så det var heldigt at grøntsagerne ville passe perfekt til lammet. Godt inspireret af det nordiske tema fra formidagens tur ville jeg forsøge mig en nordisk udgave af lam m. rødbederavioli NOMA style……som om 😉


Dagens flotte grøntsager.


Vi starter med fenikkel kompotten.

Den skal hakkes groft.

Vi hælder en smule olivenolie op i en gryde og varmer det godt op.

Så svitser vi fenikkelen i olien et par minutter, hvorefter vi dækker fenikkelen med vand, kommer låg på at lader det simre i ca. 20 min.

Så er fenikkelen kogt godt mør og det skal nu koges lidt uden låg, så væsken reduceres.

Så skal det op i blenderen.

Så er fenikkel cremen klar.

Gulerøderne skal skæres i tynde skiver.

Op i en skål og hæld kogende vand henover dem. Så er de klar efter et par minutter.

Rødbeden skal skrælles..

Så skal den skæres i super tynde skiver.


Så varmer vi lidt olie.

Kom rødbederne på panden og fordel dem ud på hele panden.

Dæk rødbederne med balsamico og kog det ned. Åbne køkkenvinduer er et hit her, da det bliver svært at trække vejret med eddike dampene.

Så er balsamicoen kogt ned og er nu blevet en sød sirup.

Tag rødbederne fra.

Her er så balsamicosiruppen tilbage på panden.

Hæld et pænt skvæt  rødvin på panden og reducer igen og saucen er klar.

Så er den klar.

Her er det dejlige stykke lam. Som vanligt er det fra slagteren på kultorvet som efter min mening har byens bedste øko lam.

Da jeg gerne vil beholde den sarte og delikate lammesmag er den en relativ mild krydning. Olivenolie, rosmarin, hele hvidløg, salt og peber.

Først skal lammet brunes for at få lidt mere smag, så vi starter med at brune det på panden.

Så skal det i ovnen.

Så er lammet klart efter ca. 20 min i ovnen ved 200 grader og det skal nu stå og trække i ca. 20 min.


I mens lammet trækker, gør vi kryderurterne klar. Vi starter med lidt purløg.

Som skæres fint.

Tilsæt en lille smule olivenolie, æblecidereddike, salt og peber og rør rundt.

Så er purløget klar.

Så har vi den delikate persille.

Den skal også hakkes fint og så er den klar.

Så har lammet trukket og kan nu skæres ud. Perfekt rosa…….

Jeg forsøgte mig med en tidligere NOMA anretning, men da jeg ikke har 20 folk med mig i køkkenet så det lidt fattigt ud 😉
Start med at komme fenikkel kompotten på rødbederne.

Lig så “låg” på rødberne og pynt med persille og purløg.



På trods af den mangfulde anretning smagte det helt fantastisk og nordisk 😉

Lammet fik selskab af en super dejlig merlot clás, Croatto fra DWC vine.

Julie/Gane&Gaffel - Hvor ser det bare fantastisk lækkert ud! Skal helt klart prøve den fennikelcreme! Hvor er det dog dårlig timing, at klokken er lidt over 8 om morgenen og jeg har cravings for lam.. Ak! 🙂

Jan - Tak og det er aldrig for tidligt til lam 😉

iphone reparation - Ser super hyggeligt ud, og samtidig nogen rigtig gode billeder 🙂

Hilsen

Frederik
http://iphonereparationer.dk/

Jan - Tak 😉

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*