Bagværk,  Dessert,  Kage

“EFTERÅR”

Det er efterår, vinden og kulden er taget til og de nedfaldne blade blæser rundt overalt.
Nogle bygninger har facaden beklædt med grene og blade og nogle enkelte af dem har facaden beklædt med rådhusvin. Det helt specielle ved rådhusvin er at bladene bliver dybt røde når de visner. Det er super flot at se disse facader skifte til en knaldrød farve her i efteråret og forleden dag, da jeg var på vej hjem fra arbejdet så jeg nogle af disse røde blade ligge foran “min” bygning. Jeg blev helt betaget og af en eller anden grund dukkede billedet af denne ret op i mit hoved. Jeg skyndte mig hjem på min cykel og begyndte straks at tegne billederne ned jeg havde i hovedet og bagefter skulle de enkelte dele blot have nogle passende efterårs ingredienser.

Retten endte med at blive til – Skovmærkeis m. kartoffelbrud m. skovsyre, havtorns-sponge cake og kandiseret honning.

Vi må hellere komme igang.

Skovmærke is.
Skovmærkeisen er inspireret af en is Nordic Food Lab lavede på MAD Foodcamp.

Vi starter med ca. 3 dl fløde og 1 dl vand.

Vi skal også bruge en god tahiti vanillestang.
Som vi flækker og så skraber vi vanillekornene ud.
5 spsk. rørsukker.
Det hele kommes op i en gryde og varmes godt op. .
Det skal ikke koge, men næsten…… Når det er varmet op til “næsten” koge punktet, slukkes der for varmen og gryden skal stå og hygge sig i 20min. med låg på
I mens vanille fløden står og trækker, går vi videre til skovmærket. Skovmærket er en fantastisk velduftende plante som normalt er svær at komme i nærheden af medmindre du er vant til at gå på plantejagt i skovene. Men nu er det heldigvis nemt at få fat i planterne og andre urter, fordi butikken “Vildnis” er dukket op ved torvehallerne. Det er en fantastisk lille “stand” der har rigtigt mange skønne planter, urter og blomster såsom skovsyre, skovmærke og havtorn etc.
Denne gang skal vi bruge skovmærke.
Skovmærket skal blendes til pulver, så derfor skal de tørres hurtigt i ovnen, hvilket får mere smag ud af dem. Vi starter med at plukke dem og så skylle dem. Læg dem derefter på bagepapir og tør dem ved 75gr i 10min.
Så er de tørret.
Bladene kommes op i en blender og så skal de blendes indtil de er blevet til pulver.
Nu er bladene jo ret lette og blenderbladene skaber en del luft som som så løfter dem op og væk fra knivene, så derfor kan det godt tage 20 min. med en del tænd og sluk øvelser for at få dem pulveriseret.
Så er det blendet og så skal det sigtes så vi kun får pulveret.
Voila! – skovmærkepulver.
Hæld pulveret op i vanillefløden og rør rundt. Inden du rører rundt skal du lige tage vanillestængerne op!
Så skal vi til dagens første overraskende ingrediens – kartoflen….
Stivelsen i denne is kommer fra kartoflen. Helt præcist fra den svenske kartoffel – Smörblomma.
Kartoflerne vaskes grundigt og koges med skræl.

Når kartoflerne er kogt skal de køle af, igen med skræl på. Ved at lade dem køle af med skræl på bliver kartoflen meget “sej” og elastisk. Hvilket passer fint til vores is. Det er iøvrigt en gammel tyrkisk specialitet at lave is med kartofler!
Så er kartoflerne skrællet og klar til blendere. Gem kartoffelskrællerne til senere!!!!
Kom kartoffel og vanillefløde op i en blender og giv den gas….
Så er der is.
Det er lidt svært at vise her, men fløden er nu blevet til en tyktflydene creme.
Hæld massen over i en beholder og ind i fryseren. Man kan sagtens køre den på en ismaskine men sådan en har jeg ikke. Jeg plejer blot at tage min is ud 15min inden den skal serveres. Så er de fleste iskrystaller væk og isen er dejlig blød og cremet.
Kartoffelbrud.
Inspireret af Mielcke & Hurtigkarl.
Så er vi tilbage ved kartoffelskrællerne. Disse ligges på skal bages sprøde ved 100grader i ca. 30 min.
Så er de sprøde.
Blend skrællerne fint.
Så skal vi bruge 3 æggehvider.
150gr flormelis.
Pisk hviderne luftige og stive. Når hviderne begynder at stivne kommer du kartoffelskrællerne op i massen og pisker dem med.
Så er de stive og luftige.
Fordel massen tyndt ud på et bagepapir og bag dem ved 125gr i ca. 1,5 time.
Så er kartoffelmarengsen færdig.
Her er skovsyren som vi skal bruge sammen med kartoffelmarengsen senere. Den er selvfølgelig også fra “Vildnis”

Havtorns-sponge cake.
Denne kage laves på en lidt anden måde end den almindelige sandkage. Denne kage bages i mikrobølgeovnen og den skal kun have 40sek og så er den færdig og luftig som ingen anden kage. Vel og mærke uden brug af bagepulver, gær etc.
Vi starter med 4 æg.

1 æggehvide.
80gr rørsukker.
En lille bitte smule salt.
40gr hvedemel.
Pisk æggene og sukkeret godt sammen i 1 minut og tilsæt derefter melet som også piskes i 1 min.
Så er vi nået frem til havtornen. Dette geniale bær, med en smag der mest minder om passionsfrugt er en overset perle i det danske køkken, men takket være “Vildnis” kan den nu fåes i København.
Klip bærrene af hovedgrenen så du ender med små buketter. Bærrene er super skrøbelige og går i stykker bare man kigger forkert på dem, så rens dem og kom dem op i en skål. Knus dem med en ske og filtrer dem for at fjerne snavs etc.
Så ender du med den skønneste havtornsaft. Der dog er enormt syrlig….
Hæld under omrøring havtorn saften op i dejen.
Så er dejen klar til næste skridt.
Dejen hældes på en siffon, som fyldes halvt op.
Giv den 2 patroner.
Så er vi klar til meget moderne bagning.
Sprøjt dejen op i en kop, som fyldes 1/3.
Sådan. Giv den så 40 sek i mikrobølgeovnen.
Så er kagen klar 😉
Og sådan ser den ud når den er kommet ud af koppen. Fuldstændig som hvis den var bagt i en alm. ovn. Bare med meget større lufthuller.
Smart ikke 😉
Kandiseret honning.
Vi starter med noget helt almindeligt honning.

Tag 2 spsk. honning og kom det op i en gryde.
Kog det op indtil det begynder boble lystigt.
Efter et par minutter begynder det at tage farve og så er det klar.
Hæld det ud på bagepapir og lad det køle af. Det gør ikke noget at det ikke ser smukt ud, det skal aligevel hakkes senere.

Anretning.
Så er vi ved at være klar til at anrette. Her med det smukke rådhusvinblad. Jeg har fået at vide at det vist kan være lidt giftigt at spise bladet så LAD VÆRE MED AT SPISE BLADET ELLER NOGET DER HAR VÆRET I BERØRING MED BLADET. Jeg bruger det kun fordi jeg synes det ser rigtigt flot ud. Den kreative eller kvikke person vil klippe et hul formet som et blad i et stykke papir, for derefter at ligge det på en tallerken og så smøre en brombær kompot eller lignende ind i hullet på papiret for at få den røde blad effekt på tallerkenen. Men sådan en er jeg vist ikke 😉

Tilbage til tallerkenen.


Så er vi klar med skovmærkeisen og kartoffelbrudet nu med skovsyre, havtorns-sponge caken og kandiseret honning.
Jeg kunne ikke vælge hvilke af disse billeder der skulle bruges, så derfor må i leve med alt for mange billeder af den samme tallerken 😉

Værsågod – “Efterår” på en tallerken……


18 kommentarer

 • Michael

  Super fedt med en SÅ lækker dessert. Smagte også isen til MAD Foddcamp, og har overvejet at lave den en dag, men har været lidt i tvivl om hvordan det skulle gøres. Smagen var jo fantastisk, og helt vild unik. Men nu har jeg jo en manual, så tak for det….

 • Jan

  Tak skal du have!

  Jeg bruger mit efterhånden ældgamle Canon EOS 300D med en Canon 50mm 1.8F som er en suveræn optik til ingen penge og så min nye vidunderlige Canon 60mm macro.

 • Jan

  Tak, det siger jeg videre til kameraet 😉

  Faktisk behøves kameraet ikke være vildt moderne, avanceret eller dyrt.
  Et glimrende eksempel på det, er de gamle Holga og Lomo kameraer, som er lavet af plastik og hvor selve optikken også er lavet at billig og plastik. Men selvom det har alle odds imod sig kan man tage nogle fantastiske billeder med Holgaen og Lomoen. jeg har faktisk købt en adapter til min Canon, så jeg kan benytte de gamle Holga og Lomo optikker og derved få den samme “effekt”.
  Det vigtigste for mig er at jeg kan fokusere på et emne og derved have det der er foran og bagved stående som uskarpt. På den måde fokuserer øjet automatisk på det jeg vil “fortælle” med billedet og billedet virker mere naturligt, da øjet og hjernen jo er vandt til at opfatte billeder på den måde.
  Så hvis man har et kamera der har en zoom optik (ikke digital zoom) på ca. 50mm, er man rigtigt godt kørende og så kan man jo efterbehandle sig til farver, kontrast etc. i diverse billedebehandlings programmer, såsom Lightroom, Aperture, Photoshop etc.

 • Jakub

  well, i moved to denmark one year ago, and i am just amazed with lets say new scandinavian cooking, and claus meyer inventions 🙂 a bit difficult for me as i dont speak danish, so all recipes have to tranlate with dictionary or google 😉 so cooking is the most easy step afterwards 😉

 • Loa

  Vil kaste mig over denne i weekenden. Hvor mange gange ville du gange opskriften op for at have til 10 ? Var i skoven idag for at opdrive skovsyre og skovmærke. Fandt skovmærke men var uden held på skovsyren. Har du nogen bud på en erstatning?

 • Jan

  Det er jeg glad for at høre – God fornøjelse!

  Erstatning for skovsyre kan være rød oxalis (torvehallerne), rød syre (torvehallerne) og ellers rabarber eller citron stykker.

 • Randi Bay

  …eller knus de tørrede skovmærker imellem tørre håndflader….det tager ca. 45 sek og koster ikke nævneværdig energi eller ressourcer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.