BBQ/Grill,  Grøntsager,  Hovedret,  Ikke kategoriseret,  Kød

NORDISK PULLED PORK.

Jeg elsker pulled pork! Det er den ultimative forædlelse af et stykke svinekød jeg kender til.
Rygeprocessen forvandler og forhøjer det skønne stykke kød til en eksplosion af velsmag.

Jeg har i et stykke tid været grebet af det nordiske og det at lave mad af råvarer, der følger naturens og årstidens kalender, dvs. årstidens grøntsager. Derfor tænkte jeg, at jeg ville forsøge at lave en nordisk inspireret pulled pork, med friske nordiske råvarer.

Så derfor velkommen til – “Pimp en gris” uge.

Vi lægger ud med et dejligt stykke øko-nakkefilet fra slagteren på kultorvet.


Da kødet skal på rotiserie spyddet bindes det med snor, så det ikke falder af.

Så er den klar til spyddet.

Så laver vi en marinade, der skal smøres på kødet. En passende mængde olivenolie, timian, knuste laubærblade, salt og peber røres rundt i en skål.
Sæt kødet på spydet og smør kødet ind i marinaden og så er det klar til grillen.
Jeg plejer at lave min pulled pork på gasgrillen, da jeg har nemmere ved at styre temperaturen. Til at ryge kødet bruger jeg bøgeflis og større stykker bøgetræ. Så vi skal lige have fyret op i træet først.

Når træet har brændt godt i et stykke tid, slukkes flammerne og træet lægges op i en bakke med bøgeflis og så er røgen igang.

Sæt kødet på grillen og så er vi igang. En normal paprika/sukker pulled pork skal have omkring 9-24 timer for at nå en kernetemperatur på ca. 94 grader. Jeg ved godt, at det lyder voldsomt både med tid og med temperatur, men kødet er meget fedt og det skal jo falde fra hinanden helt af sig selv. Så da der er sukker i marinaden, må temperaturen ikke være for høj, da sukkeret ellers brænder. Men i denne udgave er der ikke sukker, så derfor kan vi godt skrue op for temperaturen. Derfor får denne udgave ca. 6 timer ved omkring 130-140 grader. Mindre tid kan også gøre det, men så bliver røgsmagen ikke så udtalt.

Imens grisen snurrer rundt, kan vi lave “mop saucen”. Det er en sauce, der smøres på kødet engang imellem, så det ikke tørrer ud af de mange timer på grillen. Mop saucen laves til denne udgave af havsalt, æblecidereddike, solbæreddike, olivenolie og peber.
Start med lidt salt og friskkværnet peber.

Hæld et godt skvæt solbæreddike op i gryden. Hvis du ikke har solbær eddike eller lignende så bare undlad at bruge det. Jeg kan ikke anbefale balsamico eddike som erstatning, da det hurtigt vil karamelisere og brænde.
Et godt skvæt olivenolie.
Et godt skævt æblecidereddike.
Til sidst tilsættes et par laubærblade og lidt timian. Bring det hele i kog og lad det koge i 2 min under låg, sluk så f0r varmen og lad det trække, indtil det skal bruges.
Her står det så og trækker udenfor i sneen.
Her har grisen snurret rundt i 2 timer.
Så har grisen snurret rundt i 3 timer.
Og så i 4 timer.
Efter den 4. time smører jeg et godt lag mop sauce på. Dette gentager jeg herefter 3 gange hver 30. min.
Når grisen har fået ca. 5 timer på grillen tilsætter jeg noget honning til mop saucen og koger den lige hurtigt op igen. Jeg gør det først nu, da det ellers kan karamellisere og brænde på. Denne skov- og granhonning smager skønt af gran, hvilket giver en ekstra dimension til den røgede gris.

Smør grisen et par gange med den oppiftede mop sauce.

Så har grisen fået 6,5 timer og er nu færdig. Da det er vinter, er solen forlængst gået ned og derfor er det lidt svært at tage billeder, derfor den lidt “blå” farve. Men det ser nu stadigvæk lækkert ud.
Så er grisen kommet ind i varmen igen og er klar til at blive pillet.
Kødet er nu så mørt at det falder fra hinanden og det dufter og smager helt fantastisk.

I mens kødet lige står et øjeblik, går vi igang med rødbeden. Denne skønne øko bandit er fra “jord” i torvehallerne og er vist fra kiesselgården.

Skær et godt stykke af og skræl den.
Da rødbeden skal skæres i tynde skiver er det en fordel med et mandolinjern og ellers skæres de blot så tyndt man nu kan med en kniv.
Sådan! – en pæn bunke rødbeder.
Rødbederne skal have selskab af denne brilliante solbær eddike.
Rødbeder, eddike og friskkværnet peber kommes op på panden og så skal eddiken reduceres lidt. Når eddiken reducerer koges eddiken væk og tilbage har man en skøn sirup. Den er dog ikke så sukker sød som balsamicco eddiken bliver, så det er helt perfekt til det fede svinekød.
Imens rødbederne sauterer, tager vi en håndfud dejlige jordskokker.
Disse skrælles og skæres i grove stykker.

Kog dem i 10 min. med lidt salt.
Imens jordskokkerne koger finder vi en passende mængde smør.
Kom jordskokker og smør op i en blender og blend derudad.
Og så har vi den skønneste jordskokke creme.

Så er vi klar til at anrette. Kom en klat jordskok creme op på en tallerken.
Kom derefter noget af det skønne kød ovenpå.
Derefter kommes rødbederne ovenpå kød og jordskokker og pyntes med lidt oxalis (rød skovsyre), oxalis blomster (jord – torvehallerne), revene tørrede kantereller, tørrede hindbær og rødbedeglace – Velbekomme!


Party grisen skal selvfølgelig nydes med en godt glas øl og denne gang er det et hjemmebrygget glas ale, jeg har brygget sammen med Jæger Rolf. Et fantastisk fyldigt og friskhumlet glas øl som går godt med den fyldige gris.

12 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.