Griseriet » Hvor lækkerierne mødes

RÅSYLTET TORSK M. PORRE, LØVSTIKKE OG RAMSLØG

Så er de skønne ramsløg på vej op af jorden og derfor skyder vi foråret igang med et dejligt stykke torsk, som vi forkæler med dejlige friske krydderurter.

Torsken er her i den “moderne” udskæring, som populært kaldes torskeryggen. Det er et tykkere og mere kødfuldt stykke end den traditionelle filet udskæring. Torsken rå-syltes, så den beholder sin “friskhed”. Den serveres sammen med en dejlig porrecreme og en lækker frisk løvstikke- og ramsløgolie.

Jeg er sulten, så lad os komme igang!

Vi starter med den dejlige torsk. Torsken er fra Windsor fisk på Frederiksberg. Skær torsken ud i passende størrelse.


Torsken skal rå-syltes og det bliver den i en frisk og mild æblecidereddike lage.
Til lagen skal der bruges 1 spsk. salt, 2 spsk. sukker, 2 dl æblecidereddike, 1 dl vand.
Bland det hele sammen og kog det hurtigt op.

Lad det så køle helt af og læg så fisken op i lagen i ca. 3 timer.

Imens torsken syltes, starter vi op på porrecremen. Til det skal vi bruge nogle friske porrer. I dette tilfælde er det baby-porrer fra Din Baghave. Voksne porrer er også helt fint!

Skær dem ud i grove stykker, kom dem op i en lille gryde og tilsæt en lille smule vand. Kom låg på og damp porrene helt bløde, det tager ca. 10 min ved svag varme.

Kom porrene op i en blender sammen med en lille klat smør og blend det til en creme. Hvis man er lidt rock’n roll kan man også tilsætte lidt persille her.

Så er porrecremen klar.

Så skal vi lave nogle porre-tårne og til det skal vi bruge nogle ca. 3-4 cm lang stængler.

Stil porrene op i en lille gryde og tilsæt en lille klat smør. Brun enderne til de får en brun stegeskorpe.

Så har de en fin stegeskorpe.

Så skærer vi et belle de boscop æble ud i grove tern og kommer det op i gryden sammen med porrene.

Kom lidt vand op i gryden og kom låget på gryden. Lad vandet koge op og tag gryden af varmen så porrene kun bliver let dampet. Det tager ca. 2 min.

Når de er færdige, tages det yderste lag af og de inderste lag presses ud så man har et tyndt porre-rør.

Så skal vi igang med løvstikke- og ramsløgolien. Vi starter med en god håndfuld løvstikke fra krydderurtebutikken i Torvehallerne.

Ramsløg kan findes overalt i naturen, så hvis man alligevel er ude og gå en tur, er der store chancer for at finde dem i vejkanter, parker og skove etc. Så sparer man da lidt penge der.

Kom løvstikke og ramsløg op i en lille gryde med kogende vand og kog dem i 5 sek.

Hæld det kogende vand fra og fyld så gryden med koldt vand for at standse kogningen. Ellers bliver de splattede og udvandede.

Nå det er nedkølet kommes det over i en blender sammen med en mild oliven- eller rapsolie.

30 sek senere har man den skønneste krydderurteolie.

Så skal olien sies så vi lige får fjernet evt. stykker og ender med en ren olie.

Voila! – Løvstikke og ramsløg olie. Lad gerne olien stå 1 døgnstid inden den bruges. Så smager den af lidt mere.

Så skal vi til at anrette.
Smør porrecremen på tallerken. Læg fisken ovenpå. Hæld 1 tsk. løvstikkeolie langs med porrecremen og sæt 3 porre-tårne på tallerkenen. Pynt til sidst med lidt tallerkensmækkere.

Rå-syltet torsk m. porrecreme og løvstikke- og ramsløgolie – Velbekomme!

Rasmus - Det ser godt ud Jan. Noma har ikke levet forgæves… 🙂

Jan - Jeg tror faktisk det er omvendt! Det er her NOMA finder deres inspiration 😉

Anders Damm - “Hvis man er lidt rock’n roll kan man også tilsætte lidt persille her.”

Det er sgu høj klasse!

Derudover ser det smukt ud og er inspirerende som altid!

Jan - Tak Tak – Og lidt rock’n roll er man vel altid 😉

Iøvrigt frækt Sous Vide Pulled Pork indlæg i har haft kørende!

Ida - Det ser super lækkert ud, men hvad med porremarv og belle boskop, skal det ikke bruges i retten?

Jan - Tak 😉

Porre marven bliver faktisk blendet med, sammen med de andre porre, det fik jeg bare ikke vist.
Æblet bliver ikke brugt til andet i retten, men blev lige most med en gaffel og hældt op i en skål til ungerne 😉
Men man kunne sagtens lige smørre lidt æble mos på undersiden af fisken. Det tror jeg vil være frækt.

Mette - Super inspirerende og dejligt!!

Jan - Tak tak 😉

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*