Griseriet » Hvor lækkerierne mødes

“BOEUF BEARNAISE”

Så skal vi have en god Bøf Bearnaise. Dvs. det er selvfølgelig ikke en helt klassisk Bøf Bearnaise, idet at bøffen er en skøn råbuk ryg, som ligger oven på en fyldig kompot af bløde løg og bearnaisen er en skøn og cremet kartoffel/estragon creme.

Der er ikke så meget mere at sige, lad os komme igang, gæsterne er sultne!

Vi starter med en råbuk ryg, som vores gode ven Jæger Rolf har været så venlig at donere.


Rygfiletterne skæres ud, krydres med lidt salt, peber og timian.

Så skal de steges 1 min. på hver side ved høj varme.

Så er de færdige. Tag dem af panden og lad dem trække i nogle minutter.

Løgkompot
Vi skal bruge nogle dejlige skarlotte løg.

Som pilles.

Og hakkes fint.

Løgene kommes op i en gryde sammen med lidt timian og oliven olie. Sauter løgene til de er brune.
Når løgene er brune, tilsættes lidt oksebouillon og reduceres en anelse.

Når bouillonen er kogt lidt ind, tilsættes et skvæt eddike. Lad eddiken dampe af og kog saucen ind til en tyk væske. Så er “kompotten” klar.

Her har vi nogle dejlige svampe som jeg har glemt hvad hedder. Det er nu også lige meget, de smager nemlig godt alligevel 😉
Svampene skæres i tynde skiver og steges på en pande. Så er de klar til servering.

Så skal vi i gang med kartoffelcremen.
Udover at der er 10kg smør i en alm. bearnaise er det der giver bearnaisen den karakteristiske smag, estragonen og eddiken.
Derfor kan man sagtens lave en bearnaise creme uden mængden af smør og med andre ingredienser.

Vi skal bruge skrællede kartofler, som koges i saltet vand.


Så er de kogte og klar til næste skridt.

Da det skal ende som en creme og da der er forskel på kartofler, vil mængden af smør, eddike, salt og fløde variere. Så derfor må I smage jer frem. Jeg vil dog sige at man aldrig skal gå ned på mængden af fløde og smør. Så kom rigeligt smør og fløde i mosen indtil den er blevet til en dejlig cremet…..creme.

En bearnaise er jo kun en bearnaise på grund af eddiken og estragonen. Så nu skal vi lave en estragon eddike. Til det skal vi overraskende nok bruge noget eddike. Her er det æblecidereddike, men det kan være andre eddiker.

Kom 2-3dl eddike op i en gryde, sammen med estragon stilke og 10-30 peberkorn og kog det ned indtil der kun er 4-5 spsk. tilbage.
Det er også tilladt at tilsætte lidt skarlotte løg til eddiken.

Så er eddiken kogt godt ned og er nu klar til at hælde op i kartoffelmosen.

Vi må ikke glemme at komme et par gavmilde håndfulde af friskt og grofthakket estragon op i cremen. Når eddike og estragon er tilsat, røres det godt ud i mosen og så er den klar.

Så er vi klar til anretning. Start med en stribe bearnaisecreme.

Kom så en skefuld løgkompot ovenpå cremen.

Læg et stykke råbuk ryg oven på kompotten.

Pynt med masser af kørvel, tallerkensmækker, skovsyre og drys lidt strandløg ovenpå. (Tak til Vildnis for hurtig udrykning!)

Så er der serveret, Råbuk ryg m. bearnaisecreme, løgkompot og urter.
Velbekomme!


Til en god Bøf Bearnaise, skal der selvfølgelig også nydes god rødvin og her er det 2 fantasiske flasker fra Blancs. Nemlig, Emilie Geantet, Les Evocelles 2009 og Vieilles Vignes 2009. Les Evocelles var intet mindre en sublim til de sarte smagsnoter i råbukken.

lasse - Flot ret, men jeg vil næsten gerne battle din bearnaise opskrift 🙂 Min indeholder en del mere estragon.

Og så en urteleverandør, fedt!

God nat!

Jan - Tak tak 😉
Og jeg tager imod enhver bearnaisse udfordring!
Billederne yder ikke helt estragonen retfærdighed, da der ikke ser ud til at være så meget estragon i, jeg foretrækker normalt min bearnaise næsten grøn 😉

Rolf - Hej Jan – det ser jo aldeles blændende ud. Første oktober er jagten fri igen på råvildt. Jeg siger det bare….?

Vil SÅ gerne smage 😉

Jan - Det finder vi nok ud af mon ikke 😉

Faster Philip - Hej Jan! For søren det ser godt ud!! Hvornår inviterer du til middag egentlig? En playdate accepteres også gladeligt.

Hvor er tallerkenen fra?

De bedste hilsner

Faster Philip

Jan - Tak og det det kan ikke vare længe 😉

Tallerkenerne er fra Skjalm P.

Charlie - Hello!

Did I hear an invitation to Dinner??

Yes?!

I’ll bring the dessert, see you tonight!

Beautiful meal and presentation. When they say a picture is worth a thousand words, it is really true here.

Have a Joyful Day :~D
Charlie

Jan - Thank you and almost 😉

Thomas - Ser super lækkert ud….!! Hvad består løg kompotten af…??:)

Thomas - Never mind har fundet det…!!:)

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*