Griseriet » Hvor lækkerierne mødes

Chili Con Carne m. Cornbread.

Der findes et utal af opskrifter på Chilier. En af mine favoriter er inspireret af Chili John,
som benytter sig af Kaffe, Chokolade og Øl. Denne udgave er dog et miks af min faste udgave og Heston B.’s chili.
Jeg synes dog at Heston’s er ekstremt kompliceret og jeg vover den påstand at min normale udgave er lige så god.

Vi starter med en okseklump.


Klumpen er i denne omgang i store stykker for at prøve at se om det gør en forskel at gøre det på Hestons måde.
Normalt skærer jeg kødet ud i strimler og stykker til at starte med.

Drys kødet med mel, hvorefter det brunes.



Steg nu noget hakket oksekød på panden. Sørg for at der ikke er så meget kød på panden at det koger!

Når det er stegt færdigt tages det af panden og sættes til side.

Nu skal vi bruge nogle gulerødder. Gulerødderne skal sammen med det hakkede oksekød bruges til at lave en fond ud af.

Hak dem groft.

Hak nogle Porrer groft

Lidt Persille.

Lidt Estragon.

Kom Porrer, gulerødder, urter, det hakkede kød og okseklumperne op i gryden sammen med 2 flasker Shiraz.
Kom låg på og lad det koge i ca. 3 timer, til kødet er mørt.

Imellemtiden kan vi lave majsbrødet.
Vi starter med at tage en god portion majs som svitses på panden med lidt smør og olivenolie.


Imens majsene hygger sig på panden, bruner vi ca. 200gr smør på en anden pande. Det skal brunes rigtigt godt så det bliver til Beure Noisette.
Ved kraftig bruning får smørret en nøde-agtig smag som er helt fantastisk.
Når smøret er brunet hældes det over i en kop.



Så hælder vi ca. 1 dl fløde og  0,25dl vand op til majsene og lader det koge i 5 min.

Nu skal majsene blendes, så frem med blenderen.

Det skal blendes i ca. 5min.

Efter det er blendet skal det igennem si for at fjerne alle skal-delene.



Så ska vi bruge 2 æg.

Og noget Mel.

Et par skvæt mørk rørsukker sirup.

Så tager vi koppen med Beure Noisetten eller i daglig tale, koppen med det brunede smør og kommer op i skålen.


Pisk det hele godt sammen.

Hæld massen over i en kande så det er nemmere at hælde over i formene.

Og hæld det så over i formene.


Nu skal de så ind i ovnen 180grader i 20min. til de ser sådan her ud.


Nu kan vi så færdig gøre chilien. Gryden med kødet og fonden har nu kogt i 3 timer. Kødet er mørt og fonden reduceret.

Tag kødet op og pluk det i mindre stykker.

Så hakker vi nogle gulerøder.


Fint hakker nogle chilier og røde peber frugter.

Knuser nogle fed hvidløg.

Finthakker en porre.

Åbner 3 dåser tomat.

Tag en god mængde spidskommen.

En lille håndfuld oregano.

Paprika.

Røget Paprika.

1 kop stærk kaffe.

1 stk. Chokolade (75%)

Svits en chiliblanding af tørrede chilier i lidt olivenolie, blandingen her er Omnicolor, Brazil Multicolor,  Apache,  Toftegaard Citron, Peruvian Purple og Aji Benito.
Pas på ikke at brænde chilierne!!!!

Så er vi klar til at afslutte chilien.
Svits kødet hurtigt i en stor gryde. Kom Gulerødder, Porre, Chili/Peber frugter og hvidløg op i gryden og svits det godt igennem.
Kom nu chiliolien op i gryden. Tilsæt Paprika, spidskommen og tomater. Hæld en halv flaske Whisky på.


Hæld fonden over i gryden og lad det koge i 1 times tid.

Imens det hele nu koger færdigt glaserer vi nogle perleløg på en stegepande.


Lad dem stå på panden i 15min for svag varme, så de rigtigt kan karamelisere. De er færdige når de ser sådan ud.


Til sidst hælder vi lidt chiliolie op til cremefraichen for at give den lidt ekstra smag.


Og så er der servering.

Det smagte super godt, men det var en temmelig omstændig affære med alle mellemstationerne. Næste gang går jeg tilbage til min “normale” metode, som er at svitse kød, og derefter koge ned af 1 omgang.

Anders - Hej

Jeg står og skal lave dette til 5-6 personer, hvor meget af hvilke ingredienser skal der i?

Jan - Hej,

Det er ikke super vigtigt at gå op i hver meget af hver ting, men der er ca. 1.5kg okseklump, 500gr hakket oksekød, 2 spsk spidskommen, 4 spsk oregano, 3 spsk paprika, 2 spsk røget paprika.
Mht. mængden af chilierne er det en smagssag og du kan altid tilsætte mere chili undervejs, hvis den ikke er stærk nok.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*