
Chili
Den våde og varme danske sommer, har gjort underværker i højbedet.
Normalt får jeg en pænt udbytte, men i år er det blevet til en hel jungle.
Chilier måles enten i Scoville grader hvilket indtil videre går fra 0 – 1.001.304 scoville grader, det er Bhut Jolokia der indtil videre er verdens stærkeste chili.
Chilier kan dog også vurderes på en anden skal som er lidt mere jordnær, nemlig fra 0 – 10.
Apache – Styrke 6
Chilien har aldrig givet større frugter end i år. Frugterne er mindst dobbelt så store som de plejer, hvilket har givet dem et meget sprødt, knasende og saftig kød.
Espelette – Styrke 5
En god tyk og fyldig chili, som er klassisk i den mexicanske køkken. Tørret biver den helt rosin og læder agtig. Frisk er den intens rød peber agtig, dog med styrke.
Pinochios Nose – Styrke 3
En meget lang chili, som jeg ikke har prøvet endnu, jeg er meget spændt.
Toftegård citron – Styrke 7
En helt fantastisk chili, en meget frisk melon/citron smag og en voldsom styrke.
Habanero – Styrke 10
Tidligere verdens stærkeste chili. Habanero chilien har en helt unik smag, som er enormt vanedannende, det er en parfumeret melon/fersken smag – fantastisk – men tåbeligt stærk!!!! – kig på den forkert en gang, og ikke engang Chuck Norris vil kunne redde dig.
Habanero dulce – Styrke 0
Samme smag som den “originale” habanero bare uden styrken, brilliant.
Czechoslovakian Black – Styrke 3
Smager af solbær, rigtigt delikat og bla. god til soltørret tomat/chili dips.
Omnicolor – Styrke 10
En frisk let parfurmeret smag af melon, super god til bla. syltning.
Ajo benito – styrke 5
Mango/Melon smag, det er første år jeg har den, så jeg venter spændt på at prøve den.
Når sæsonen er slut plejer jeg at have 3-4 fryseposer i fryseren, fyldt med chilier jeg ikke har nået at bruge. Chilier kan med fordel tørres, ryges, syltes evt. sammen med agurker og blendes sammen med soltørrede tomater til shawarma chili.

